Steiger huren: doe hoge klussen lekker zelf

Een steiger huren voor bouwvakkers? Nee, dus. Want in de huidige trend van zoveel mogelijk zelf doen passen ook klussen die wat ingewikkelder zijn en waarvoor je bepaald materiaal nodig hebt. Een steiger huren behoort tegenwoordig dus ook tot de mogelijkheden. En dat is zeker handig als je zo af en toe eens grote klussen aanpakt zonder dat je die steigers nu dagelijks nodig hebt.

Steiger huren: wanneer dan?

Bij klussen op hoogte is een steiger huren al snel een uitkomst. Want laten we eerlijk zijn; op wankele trappen verven, timmeren of meten is levensgevaarlijk. Je hebt geen steun en het is en blijft zoeken naar je evenwicht. Dus bij elke klus waarvoor je in eerste instantie een trap overweegt, denk vervolgens ook eens aan een steiger huren. Bij steigers denk je misschien aan die kolossale dingen die je vaak in de bouw ziet, maar de verscheidenheid is groot. Er is een steiger te huur voor elke klus. Denk bijvoorbeeld aan rolsteigers, trapsteigers, kamersteigers en vouwsteigers. Het is er allemaal en er is allicht een passende steiger voor jouw klus.

Veiligheid boven alles

Het werken op een steiger brengt wel risico’s met zich mee. Dus als je een steiger huurt, let dan eerst en vooral op veiligheid. Bij het opbouwen en afbreken van steigers en tijdens het werken op steigers gebeuren helaas nog steeds veel ongevallen. Voor het huren van een steiger gelden dan ook scherpe eisen waaraan de verhuurder moet voldoen. Maar ook zelf kun je veel doen om veilig te werken op een steiger. Bij het huren van een steiger krijg je montagevoorschriften mee: volg die nauwkeurig op. Heb je niet zoveel vertrouwen in het zelf opbouwen van een steiger dan is dat geen probleem. Sommige verhuurbedrijven bouwen hem voor je op.

Nog wat andere veiligheidstips

Zorg verder voor stevige schoenen waarmee je niet kunt uitglijden. Zorg er ook voor dat je geen leuningen weg haalt om bijvoorbeeld materiaal omhoog te tillen. Kijk uit voor overbelasting van de steiger. Bij het huren van een steiger kun je ook bespreken hoeveel man er op de steiger moeten kunnen staan. Staat de steiger voor langere tijd buiten, controleer hem dan regelmatig vooral na een storm of bij vorst en regen. Laat desnoods een deskundige dat doen. Maar als je goed op de veiligheid let, is een steiger huren erg praktisch. Handig om die grote klus nu eens zelf te gaan doen!