Reistip: Hindoetempel Shiva Devalaya

Voor dit artikel een maand geleden ging ik tijdens het rondreizen door Sri Lanka rondreizen naar de stad Polonnaruwa in Sri Lanka, en deze plaats staat vol met oude boeddhistische ruïnes. Maar onder deze verbazingwekkende boeddhistische structuren, hebben we ook een aantal Hindoetempels. Hier in dit afgelegen gebied, hebben we een heel oude Hindoetempel, opgedragen aan Shiva. Het werd gebouwd rond 993 A.D wat ongeveer duizend jaar geleden is. Wie heeft deze tempel gebouwd?

We hebben geluk, want we hebben inscripties op de tempelmuren, in de oude Tamil-taal die de naam “Vanavanmadevi Ishwaram” noemt. Vanavanmadevi was de moeder van de Grote Koning RajaRaja Chola, dus het is waarschijnlijk door hem gebouwd. Zoals bezoekers kunnen zien is dit geen grote tempel, het is een heel kleine tempel. Deze bogen bevatten oorspronkelijk afgoden van Goden en ze zijn gestolen of vernietigd. De tempel is gebouwd door het plaatsen van een granieten blok op de andere. En op een afstand kunnen we de stier zien, de berg van Lord Shiva. Het is interessant om de tempel te gaan bekijken en te zien wat er in de hoofdkamer is. De hoofdkamer is op slot, maar als we door de opening gluren, zien we de lange cilindrische lingam op een platte, gegroefde basis. Dit is typisch wat je in alle Chola-tempels zult vinden.

Waarom reed RajaRaja, een Tamil-koning die in Zuid-India woonde, de oceaan over, kwam diep in Sri Lanka en installeerde deze Hindoetempel? RajaRaja viel Sri Lanka binnen in 993 na Christus, veroverde de helft van Sri Lanka en maakte deze stad, zijn hoofdstad in Sri Lanka. Deze stad, bekend als Polonnaruwa, kreeg de naam Jananathamangalam. Hij was een zeer tolerante koning, je kunt zien dat hij deze boeddhistische structuren niet vernietigde. Hij bouwde zelfs geen hindoe-tempels onder de boeddhistische heiligdommen, hij bouwde ze ver weg van boeddhistische monumenten.

Ja, ik zei tempels omdat de Chola Kings verschillende hindoetempels in dit gebied bouwden. Laten we nu eens naar een andere Shiva-tempel in de buurt kijken. Het is volledig in puin. Er wordt ook gezegd dat het gebouwd is door Koning RajaRaja, ter nagedachtenis aan zijn Vader. Bijna een vergelijkbaar uitziende tempel, maar is groter dan de andere. In de hoofdkamer bevindt zich een lingam die volledig is vernietigd. Sommige dorpsbewoners geloven dat deze tempel in de 13e eeuw door boeddhisten werd verwoest, maar het boeddhisme is over het algemeen een vreedzame religie en er is geen echt bewijs om te laten zien dat het door boeddhisten werd vernietigd.

Dus je kunt zien hoe Hindoetempels werden gebouwd buiten India, tenminste duizend jaar geleden. De hele Zuidoost-Aziatische landen zijn vol met oude Hindoetempels, allemaal gebouwd door de Great Chola Kings. Ik hoop dat je mijn artikel leuk vond!