Hoe ik mijn huis openstelde voor toeristen

Ik woon met mijn man in Den Haag. We wonen in een ruim huis in de richting van Scheveningen. Vroeger hadden we al die ruimte zelf nodig, toen onze 3 kinderen nog thuis woonden waren we daar maar al te blij mee. Maar kinderen worden ouder en vorig jaar is ook de jongste op zichzelf gaan wonen. En nu voelt ons huis ineens wel heel ruim aan. Laatst had ik het hier met een vriendin over en toen kwam zij met een leuk idee. Ze zei: “Weet je wat jij moet doen, je kan die lege kamers prima verhuren aan toeristen!” In deze blog vertel ik je meer over dit plan en hoe dit uitpakte.

Wildvreemde gasten in je huis?

In eerste instantie waren mijn man en ik wat huiverig. Want als er zomaar wildvreemden in ons huis komen logeren, hoe zou dat gaan? Zouden wij ons dan nog wel thuis voelen in ons eigen huis? En hoe zou het gaan met privacy en veiligheid en dergelijke? Maar mijn man is een doorpakker en houdt wel van wat avontuur. Dus hij zette door en wist me te overtuigen. Uiteindelijk is er ook maar een manier om ergens achter te komen: door het gewoon te proberen! We vroegen onze dochter om wat mooie foto’s te komen nemen (ze is erg creatief) en samen met een leuk tekstje zetten we dit op Airbnb. Het wachten op de eerste gasten kon beginnen.

De eerste gasten melden zich aan

2 dagen later kregen we de eerste aanvraag. Het ging om een Franse moeder die met haar 5-jarige zoontje een aantal nachten in ons huis wilde verblijven. Het ging om een zakenreis, maar de moeder vond een hotel een wat kille verblijfplaats. Liever koos ze voor een Airbnb om zo ook meer over het Nederlandse leven te ontdekken. Die reden sprak ons aan en we waren benieuwd wat wij voor de 2 gasten konden betekenen. We bevestigden haar aanvraag en een krappe week later zouden onze gasten aankomen.

Speciale wens

De vrouw had wel een speciale wens nog: ze kende Nederland als fietsland, en vroeg of wij misschien een fiets voor haar te leen hadden. En dan liefst een met een kinderzitje. Wij keken in onze schuur, maar helaas hadden wij er geen meer staan. Maar zoals ik al zei weet mijn man wel van aanpakken, en hij besloot te investeren in een stel fietsen. Want als we vaker gasten willen huisvesten dan komt dat alleen maar handig van pas! Mijn man keek op een website voor tweedehands fietsen Den Haag en schafte er een aantal aan. Dolblij en dankbaar was de vrouw toen ze bij ons aankwam en ‘s middags met de fiets de stad in kon.

Na een aantal dagen was het tijd om afscheid te nemen. En dat viel ons zwaarder dan gedacht, het is toch wel erg gezellig zo met wat gasten in huis. Mijn man en ik zijn in ieder geval heel positief over dit eerste verblijf en we hopen dat we in de toekomst nog veel mensen in ons huis mogen verwelkomen!