Comfortabel werken in jouw eigen huis

Als mensen vragen wat ik doe, zeg ik vaak enkel dat ik blog. De vragen komen dan vaak vanzelf en iedereen wilt er iets anders over weten. Maar de meest gestelde vraag is toch wel: “Werk je dan vanuit huis?” Mijn antwoord luidt dan: “Dat klopt.” Wat dan weer beantwoord wordt met een hoop gekir en gejoel. Vriendinnen zeggen dat ze dat ook wel zouden willen en vragen of ik dan mijn werk vanuit bed doe. Dat is niet zo, ik werk ook gewoon vanuit een bureaustoel. Want of ik nu op een kantoor zit of vanuit huis werk, werk is werk. En werken vanuit bed klinkt ideaal maar geloof me na één of twee uur heeft je rug zoiets van ‘Nee bedankt’. In deze blog vertel ik hoe ik op een comfortabele manier thuis werk met alle voordelen van dien zonder in te hoeven leveren door gebrek aan een kantoor en alles wat daarbij hoort.

 

Werk en privé

Een bekend gezegde luidt dat je werk en privé gescheiden moet houden. Maar hoe doe je dat als je thuis werkt? Dé plek die het meest privé is. Voordat ik vanuit huis ging werken, gaf een vriendin mij de gouden tip: creëer in je huis een werkplek. Wat ze daarmee bedoelde was dat je een plek in huis hebt waar je werkt en ook alleen daar. Zo blijft je bed, hoe lekker het soms ook lijkt, een plek van ontspanning. Je kan je werkplek helemaal naar je eigen smaak inrichten, dat is altijd leuk. Een stevig bureau met genoeg ruimte en een fijne bureaustoel waar je goed en lang in kan zitten zijn wel een echte ‘must’. Daarnaast is het handig om een kast te hebben waar je documenten en dergelijke van je werk kan bewaren zodat het niet verloren gaat tussen rekeningen, familiefoto’s en het huiswerk van de kinderen.

 

Werktijd is werktijd

Als je op basis van opdrachten werkt in plaats van op basis van uren raad ik ten zeerste aan om toch uren voor jezelf in te stellen. Je hebt de luxe om je uren zó in te richten hoe dat voor jou het beste uitkomt. Voor mij werkt het heel goed om te zeggen: “Oké ik werk op deze en deze dagen of avonden en dan stop ik er zoveel uur in en moet dit aantal opdrachten af zijn.” Het is dan wel belangrijk dat je hier gedisciplineerd mee omgaat. Het werkt natuurlijk niet om alles naar achteren te verschuiven. Maar als je je opdrachten en werktijden op deze manier spreidt, heb je veel ruimte mocht er iets onverhoopt misgaan bijvoorbeeld door overmacht én je hebt genoeg vrije tijd, precies op de dagen en tijden die voor jou het fijnst zijn.

 

Op deze manier haal je alles uit het werken vanuit huis. Zo kun je ontspannen vanuit je eigen bureaustoel alles overzien en gemotiveerd aan de slag gaan. Want het is toch wel heel lekker om vanuit huis te werken.