Het jaar 2020 vastleggen

Het afgelopen jaar is een bijzonder jaar geweest, dat we niet snel zullen vergeten. We hebben allemaal te maken gehad met veel ellende en narigheid, maar tegelijkertijd zijn er ook veel nieuwe dingen gebeurd. Ons hele leven stond op zijn kop toen we ineens anderhalve meter afstand moesten houden, geen handen meer mochten schudden en mondkapjes moesten dragen. Misschien kun je je ook nog de goede dingen herinneren die er zijn ontstaan. Hoe we elkaar hebben geholpen, nieuwe hobby’s uitprobeerden en onze huisgenoten nog beter leerden kennen. in dit artikel vertellen we hoe je dit uitzonderlijke jaar kunt vastleggen, zodat je later weer terug kunt halen hoe het was.

 

Maak een fotoboek

Hoe kun je een bepaalde periode beter vastleggen dan in een fotoalbum? Je hebt vast nog wel foto’s van jezelf waarop je een mondkapje draagt of waarop je met het hele gezin de zoveelste puzzel aan het maken bent. Of wat denk je van de thuiswerk situaties? Niet alles zal fijne gevoelens oproepen, maar het hoorde er wel bij. Wissel de moeilijkere beelden af met leuke foto’s, die je misschien wel tijdens een van je wandelingen hebt gemaakt. Fotoboeken kunnen ervoor zorgen dat je herinneringen beter vasthoudt en je er later enigszins verbaasd op kunt terugkijken.

 

Schrijf een boekje

Voor de een was het afgelopen jaar een stuk lastiger dan voor de ander. Veel mensen hebben bijvoorbeeld te maken gehad met het verlies van familieleden of vrienden, waarvan je niet eens op een normale manier afscheid hebt kunnen nemen. Het is logisch dat in zo’n periode verschillende dingen langs je heen gaan en je moeite hebt om alles te verwerken. Wist je dat je dingen letterlijk van je af kunt schrijven om je rustiger te voelen? Je krijgt meer overzicht in wat er allemaal is gebeurd en door het op te schrijven, kan het wat rustiger worden in je hoofd. Ook kunnen gedachten en gevoelens een situatie soms beter omschrijven dan alleen feitelijke informatie.

 

Maak een filmpje

Waarschijnlijk maak jij ook af en toe wel een filmpje, bijvoorbeeld voor op Instagram. Je kunt al deze beelden verzamelen en er een leuke video van maken, die je vervolgens misschien wel online zet. Je kunt het natuurlijk ook gewoon voor jezelf houden. Misschien is wel leuk om hier een soort traditie van te maken en ieder jaar zo’n video te maken. Als je ze een aantal jaar later terugziet, is het grappig om te zien hoe iedereen wel of niet veranderd is.